Wanneer ik me onrustig voel dan ga ik maar door. Op de bank stil gaan zitten, mediteren of in bad liggen werkt dan voor mij niet. Ik zie mezelf afspraken afzeggen. Ik loop namelijk helemaal over, mijn hoofd zit vol en het liefst zou ik huilen van moeheid. Gaan sporten, die kop koffie drinken met een vriendin of die wandeling maken in het bos is dan echt teveel. Denk ik. 

“We come into the world with the need for connection.” – Deb Dana (vertaler van polyvagal theorie naar de therapeutische praktijk) 

Hoe weet je nu welke beweging het beste past bij hoe je je voelt. Wat je nodig hebt of kunt doen om je goed, verankerd en in verbinding met jezelf te voelen. In verbinding met anderen en je omgeving te kunnen zijn op een manier die veilig en goed voor je voelt. Waarbij je niet na hoeft te denken of je wel jezelf kunt zijn of je niet iets gaat tegenkomen wat je heel veel energie gaat kosten. Of dat je je overweldigd voelt door wat zich bij je van binnen aandient aan gevoelens, emoties. 

“The science of feeling safe.” – Stephen Porges (Amerikaanse psycholoog en neurowetenschapper)

Wat nou als je in de ontmoeting met anderen vooral onveiligheid hebt ontmoet. Dan wordt op termijn zoals Bowlby zegt onveiligheid bekendheid en kun je zelf niet meer altijd in het moment inschatten of een situatie veilig is of onveilig. Dit klinkt alsof we er met ons hoofd iets over te zeggen hebben. Als ik vanochtend heerlijk, rustig langs het stromende water loop, de vogels hoor zingen en een haas door het veld zie huppen, dan kan ik me in dat moment niet bedenken dat ik in de stress ga schieten. Nota bene van een hond die ik een stukje verder op mijn pad zie staan blaffen. Er is dan al iets in mijn lichaam gebeurt en dat onderdrukken, beredeneren of er een verhaal van maken heeft geen zin meer. Het gevoel van onveiligheid is er al. 

“Een vroege breuk in verbondenheid heeft effect op ons vermogen om ons te verankeren in veiligheid en om datgene wat in ons leeft zelf te reguleren of uit te reiken voor hulp.”

In de eerste twee dagen van de ervaringsgerichte training ‘Werken met het zenuwstelsel’ (De Polyvagaal theorie) die ik volgde bij Expertisecentrum Omgaan met Verlies heb ik mogen navigeren door mijn eigen zenuwstelsel. Middels ervaringsgerichte oefeningen mogen leren hoe mensen bij zichzelf kunnen ontdekken wat zij nodig hebben om zich veilig te voelen met zichzelf, anderen en in hun omgeving. 

Een van de belangrijke inzichten die ik heb opgedaan is hoe klein de beweging ook is, maak een beweging ook al lijkt die beweging vanuit hoe je je voelt onmogelijk. Dit kun je doen wanneer je weet wat jouw systeem nodig heeft om zich weer te verbinden met het gevoel “oh ja dit is fijn, dit heb ik nodig.” Ik ken de neiging om uit contact te gaan, terwijl ik weet dat ik in contact weer aan ga. Dan voel ik de energie weer stromen, voel ik me verbonden en heb ik het gevoel dat ik leef. 

Ik ken zelf depressie, angst, paniek en andere toestanden waardoor ik ver weg kon zakken.

Voor veel mensen met wie ik werk is het lastig om te zeggen hoe ze zich voelen. Om de weg naar binnen te maken, er woorden aan te geven, laat staan ze uit te spreken. Ik ken zelf depressie, angst, paniek en andere toestanden waardoor ik ver weg kon zakken. Schrijven brengt mij altijd terug bij mezelf. Soms ook op papier eerst via een omzwerving, maar altijd kom ik uit bij het kunnen verbinden met “oh ja dit had ik nodig.”

Zij ervaren meer regie, keuzevrijheid en rust in zichzelf.

Schrijven is voor mij en de mensen met wie ik werk een veilige manier om in verbinding en contact te komen met zichzelf. Zij ervaren meer regie, keuzevrijheid en rust. Om vanuit daar de wereld in te stappen, je kinderen uit bed te halen, het werkoverleg te voeren of een gesprek te voeren met je partner. Schrijven zet je in beweging en kan je vanuit een toestand van verlamming, onrust of gejaagdheid brengen naar overzicht en je weer verbinden met een gevoel van thuiskomen bij jezelf. 

Mocht je zelf weer in beweging willen komen. Werkt mediteren niet en wil je wel de verbinding met jezelf aangaan en verdiepen. Ontdekken wat je wilt en hoe je hiernaar kunt gaan handelen, het #journalcarddeck ‘Power of Words’ ondersteunt bij het in beweging komen op een prachtig praktische, verdiepende en laagdrempelige manier. Klik hier voor meer informatie over het Journal Card Deck ‘Power of Words’.

Liefs,

Anneliek

Meer over Anneliek:
Kijk op www.byanneliek.nl 
Volg haar op Instagram @bconnectedbyanneliek 
Klik hier voor een connectieverzoek. 
Heb je een vraag? Mail naar anneliek@b-connected.nl

#

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *