Geschreven 22 november 2018 – repost

Iemand zei vorige week tegen mij: “Ik ben me bewust van mijn overtuigingen en toch kan ik het tij niet keren. Het voelt alsof er iets in mij is, wat me tegenhoudt.” Voor mij en misschien ook voor jou, heel herkenbaar. We worden onszelf steeds bewuster van hoe we het doen, we kennen ons levensverhaal steeds beter. Coaches, collega’s, medewerkers om ons heen helpen ons de puzzel van ons leven te leggen en geven ons feedback op hoe wij ons manifesteren. We worden ons bewuster van hoe ons leven ons gevormd heeft en de impact hiervan op ons dagelijks functioneren. Je oorsprong kennen, helpt je in begrijpen waarom dingen gebeuren. En toch is er iets wat ons weerhoudt. We krijgen de persoonlijke verandering waar we zo naar verlangen niet verwezenlijkt. Het gebeurd mij nog steeds dat ik in situaties terecht kom en denk: 

Ik wil het anders, dit wil ik niet meer.  

Wat is het dan wat je tegenhoudt? Het is je ego, wat je voor de gek houdt. Wij vertellen onszelf verhalen waar jij en ik baat bij hebben, die ons steunen, helpen overleven in de maatschappij waarin we leven, ook al doen ze soms pijn en kosten ze energie. Het zijn verhalen die je er iedere keer weer aan herinneren wat ‘hoort’, ‘goed is’ en ‘het beste is’. We nemen rollen aan waarmee we ons identificeren. Ik ben moeder, ik ben ondernemer, ik ben partner van. Dit geeft ons veiligheid en houvast. Wat als deze rollen en het verhaal wat we daarbij vertellen wegvalt: wie ben jij dan? 

De rollen bepalen wat we doen, maar ze zijn NIET wat we zijn.  

De werkelijkheid zoals jij deze ziet, is een weerspiegeling van het verhaal wat jij jezelf verteld. Sinds mijn kinderjaren ben ik ervan overtuigd, dat ik hard moet werken om “okay” te zijn. Dit is alles bepalend geweest voor hoe mijn leven is gelopen, de gebeurtenissen die ik heb “aangetrokken”. 

Je ego heeft je ervan overtuigd dat, als je je verhaal loslaat, je niet gewaardeerd, erkend of gezien zult worden. Ons ego heeft een functie, het houdt ons weg bij gevoelens, die we niet willen voelen, gebeurtenissen die ons overkomen zijn en die we niet willen aankijken. 

Met compassie onderzoeken welk verhaal jij jezelf verteld en waarom. 

Het ego heeft dus een sterk overlevingsinstinct en zal alles in het werk stellen om je vast te houden in je eigen verhaal, het zal zich verzetten en je overtuigingen, zullen op zoek gaan naar bevestiging in de buitenwereld. Dit is het proces van loskomen van datgene wat je niet meer dient. Door anders te gaan kijken, ga je er een andere betekenis aan geven. Maar dat gaat niet zonder hobbels. Dat is een proces van jaren: laag voor laag jezelf ont-wikkelen van datgene wat je gevormd heeft.

Het zorgt voor onzekerheid, verwarring, het gaat schuren. Dat is precies wat er nodig is om te kunnen onderzoeken, wat er achter de verhalen zit, die je jezelf al jaren verteld. Met compassie onderzoeken welk verhaal jij jezelf verteld en waarom. Jezelf vooral niet veroordelen en mogen ontdekken wat voor jou de reden is waarom je in dit verhaal bent gaan geloven. Dit vraagt moed, tijd en het vermogen tot zelfobservatie. 

Mogelijk dat de volgende vragen je helpen: Welk verhaal vertel jij jezelf elke dag? Welke zin hoor jij jezelf regelmatig zeggen, waarmee je ook jezelf overtuigd van iets? Wat zijn dagelijkse situaties die je raken? Welke emotie ligt daar dan onder? Wanneer voel je dat jezelf gaat verdedigen of voel je in alles dat je niet anders kunt als jezelf verdedigen? Welk beeld heb jij in stand te houden? 

Liefs,

Anneliek

Anneliek van der Heijden (1979) schrijft vanuit haar expertise, ervaring en de ontmoeting met anderen. Als leiderschapscoach, schrijver en ervaringsdeskundige op het gebied van trauma geeft zij woorden aan datgene wat voor velen niet in woorden te vangen is. Na jarenlange ervaring op het gebied van leiderschapsontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling en trauma leeft zij voor het zichzelf bevrijden van oude conditioneringen om zo weer in verbinding met zichzelf te komen. Zij inspireert, steunt en begeleidt anderen in zichzelf bevrijden om weer regie te ervaren in leven en werk. Meer over Anneliek, kijk op www.byanneliek.nl of volg haar op Instagram @bconnectedbyanneliek

#

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *